Elida Tuinstra was politiek actief in een periode waar de Tweede en Eerste Kamer nog mannenbolwerken waren en emancipatie nog in de kinderschoenen stond. Hoe was het om als feminist, die haar tijd ver vooruit was, politiek te bedrijven en controversiële thema's zoals abortus en euthanasie bespreekbaar te maken? Wat waren haar drijfveren en welke impact heeft zij gehad op de (parlementaire) geschiedenis van Nederland? Deze vragen staan centraal in mijn onderzoek. Met dit biografieproject volg ik mijn droom, net als dat Elida Tuinstra dat deed toen ze haar roeping vond in de politiek. Daar wilde zij haar droom verwezenlijken door via de politiek de strijd aan te gaan tegen onrechtvaardigheid en voor gelijke kansen.
Hier kun je meer informatie vinden over de biografie van Elida Tuinstra nog voordat het boek verschijnt. Zie het als een sneak preview.
Anti-abortusdemonstratie in Oegstgeest
‘Demonstratie voor huis Oegstgeester Kamerlid’ bericht het Leidsch Dagblad op de voorpagina. Een foto onder de kop toont het bewijs: voor een jaren 30-huis houdt een groep mensen borden en spandoeken omhoog met teksten als ‘abortus=rechteloos–wetteloos–goddeloos–kindermoord’. Helemaal vooraan staat een man in een zwarte soutane achter een groot bord met daarop de tekst ‘D’66 wil opzettelijk doden van ongeboren kinderen geheel vrij’. Het is 30 augustus 1977 en plaats van handeling is de Willem de Zwijgerlaan 43 in Oegstgeest.
Erwin Nypels
Hij was de eerste 'buitenstaander' die ik interviewde voor de biografie. Na een korte mailwisseling met Erwin Nypels over waarom en waarover ik hem graag wilde spreken, was ik van harte welkom bij hem thuis. Wat kon ik verwachten? Ik hoopte op een half uur maar kreeg anderhalf uur. Het ging niet alleen over zijn vriendschap met Elida Tuinstra maar ook over de oprichting van D66 waar Erwin Nypels bij betrokken was. En hij gaf me een tijdsbeeld, een context en nog heel veel meer mee.
Nieuwe ruimte voor oude ideeën
Oud-D66 politica Elida Tuinstra schreef in 1980 het baanbrekende essay ‘Liberalisme in Nederland’ (Liberaal Reveil, Teldersstichting, 1980). Dit essay blijkt nog verrassend relevant voor het huidige tijdsgewricht. Ik schreef het essay 'nieuwe ruimte voor oude ideeën' waarin het essay van Elida Tuinstra centraal staat. Dit essay is in het themanummer ruimte voor nieuwe ideeën (oktober 2023) van het magazine Idee (tijdschrift voor het sociaal-liberalisme).
Biografieportaal
Haar vriendin en dispuutsgenoot Els Borst deed in 1998 de beroemde uitspraak ‘politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’. Ver daarvoor was Elida Wessel-Tuinstra al overtuigd van de nut en noodzaak van vrouwen in de politiek. Ze was de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor D66 bij de Provinciale Statenverkiezingen van 1970 en maakte in 1977 haar entree in de Tweede Kamer. Samen met nog 18 vrouwelijke Kamerleden ‘vertegenwoordigde’ zij het aandeel vrouwen tegenover 131 mannelijke Kamerleden.