Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Hortus Botanicus Leiden

Hortus Botanicus Leiden: wat draag je een geschiedenis met je mee! Jammer dat de Italianen net iets eerder waren in Pisa (1544) en Padua (1545), anders was je echt de oudste universitaire botanische tuin van de wereld geweest. Acht wat maakt het ook uit. Het is al een fijne gedachte dat na jouw oprichting de botanische tuinen in Nederland en daarbuiten als paddenstoelen uit de grond schoten. Een echte trendsetter dus.

Dit weekend (november 2022) heb ik je weer eens van dichtbij mogen zien toen ik er met een gezelschap was. Samen met nog negen jaarclubgenoten vierden we ‘onze’ verjaardag die alweer 28 lentes jong is. We durfden het getal bijna niet hardop uit te spreken maar ja zo gaat dat met de tijd: die vliegt als een razende voorbij. Daar kun jij goed over meepraten. Het is dit jaar ‘alweer’ 435 jaar geleden dat jouw komst werd aangekondigd door de curatoren van de Universiteit Leiden. Slechts drie jaar had het stadsbestuur nodig om het stuk grond achter de Universiteit aan het Rapenburg beschikbaar te stellen. Vanaf dat moment kon het hele avontuur beginnen. Om te voorkomen dat we de pareltjes van jouw prachtige tuin al kletsend voorbij zouden lopen, besloot het organisatiecomité voor een rondleiding te gaan. Een slimme zet! Bioloog Aart was de gelukkige. Aan hem de schone taak om onze aandacht te krijgen en vast te houden. Dat lukte bijzonder goed al zeg ik het zelf. 

We begonnen natuurlijk in de kruidentuin die inmiddels de naam draagt van de beroemde geleerde die er speciaal voor naar Leiden werd gehaald: Carolus Clusius. De eerste plantlijst bevatte meer dan 700 soorten planten, waarvan 200 bekende medicinale soorten. Gelukkig liet Aart ons slechts een selectie zien waaronder de boerenwormkruid, de wolfskers en de monnikspeper. We vervolgden onze weg naar de Orangerie, de tropische kassen waar we ons in Zuidoost Azië waanden en het verhaal achter de specerijen (inclusief speculaaskruiden) hoorden. We zetten koers  naar de Victoriakas waar we kennis maakten met de bananenvlinder en niet veel later vertelde Aart ons alles over de vleesetende planten, de gemberplant en de mierenplanten. Daarna waren alle buiten gelegen tuinen aan de beurt. Aart raakte niet uitgesproken maar na een uur was toch echt zijn tijd op. Wij besloten jou maar verder met rust te laten (we waren niet de enige kijkers die dag) en op het terras van Barrera het slot van ons verjaardagsfeest te vieren.

De Hortus Botanicus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, lopend (vanaf het treinstation) of per fiets (als je in Leiden of in de omgeving woont). De tuin is dagelijks geopend maar kent per seizoen (zomer en winter) aparte openingstijden. Met grote regelmaat zijn er activiteiten in de tuin. Check daarvoor de website  https://hortusleiden.nl. Daar vind je ook het laatste nieuws. Een bezoek aan de Hortus is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in Leiden. Rondom de tuin zijn ook diverse cafés en restaurants te vinden.

Lissabon





 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn