Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Groningen 

Het aantal kaarsjes past al een heel tijdje niet meer op een doorsnee verjaardagstaart. Wat geef je iemand die al 8 decennia, 960 maanden, 4147 weken, 29220 dagen, 701280 uur, 42076800 minuten, 2524608000 seconden op deze aarde is? Een verrassingsweekend! Dus terwijl de mussen van het dak vielen, overvielen mijn broer en ik op zaterdagochtend onze olle grieze met een bezoek. We moesten er een paar uur voor rijden maar dat mocht de pret niet drukken. Hoe lang was het al wel niet geleden dat we met z'n vieren waren geweest? Oude tijden herrezen en oude rolpatronen trouwens ook.

We vertrokken niet veel later naar de Stad. De stad waar ik geboren ben en waar we vroeger zo vaak kwamen. Na mijn vertrek uit het Noorden kwam ik er slechts af en toe. Nog nooit deed ik een stadswandeling, tot nu. Bij het Forum, een van de nieuwste gebouwen van de stad die zowel van buiten als binnen het bekijken meer dan waard is, begonnen we op het heetst van de dag aan een stadswandeling onder bezielende leiding van stadsgids Gerda. Met ons waren er nog 15 andere gekkies die op dit briljante idee waren gekomen. We sjokten anderhalf uur lang door de snikhete stad en zochten bij elke stop verkoeling in de schaduw van de bomen of gebouwen.

Met een vleugje chauvinisme en zelfspot loodste Gerda ons door de geschiedenis van de stad. Ze vertelde ronduit over het ontstaan, de geïsoleerde ligging waardoor de stad vooral op zichzelf en het platteland rondom aangewezen was. De stad waar de handel floreerde en dat deel uitmaakte van het Hanzeverbond en zich een ware Hanzestad mocht noemen. Ook de diverse oorlogen kwamen voorbij en de rol van Groningen in de Republiek waar het zich wel bij aansloot maar lang een autonome stad bleef. De stadjes, de Omlanders en nog veel meer passeerden de revue terwijl we ondertussen de stad doorkruisten. 

Via een waar stratenlabyrint bezochten we prachtige gebouwen zoals de Korenbeurs aan de westzijde van de Vismarkt, het Goudkantoor in de stijl van de Hollandse renaissance aan de Grote Markt. Daar staat ook het markante Stadhuis. Een bezoek aan het Academiegebouw dat er sinds 1614 staat en de op één na oudste Universiteit van Nederland is, mocht uiteraard niet ontbreken. En dat gold ook voor de Olle Grieze zoals de Martinikerk door stadsgenoten liefkozend wordt genoemd. Deze kerk die vroeger dienst deed als kathedraal is nu een hallenkerk en heeft al het nodige meegemaakt. Tussen het wandelen en de verhalen door haalde ieder van ons gezin eigen herinneringen op van deze prachtige stad. Een bezoek om niet snel te vergeten met als conclusie: er gaat niets boven Groningen!

Groningen leent zich goed om zowel overdag, ’s avonds als ’s nachts te vertoeven. Er zijn veel cafés die tot laat open zijn. Aan de rand van de stad (zuidwest) is het mooie Stadspark maar ook buiten de stad is er veel te zien. Bezoek eens één van de vele dorpen rondom zoals bijvoorbeeld Haren of Winsum dat in 2020 door de ANWB is uitverkozen tot mooiste dorp van Nederland. Op zoek naar rust en ruimte? Bezoek dan eens de Onlanden: een prachtig natuurgebied vlak buiten de stad waar je kunt wandelen en fietsen. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied en de stad Groningen.

Down the Rabbit Hole
 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn