Carina Kralt-Bos
 
artikelen - blogs - reisblogs

Café centraal

“Als je hier zo tussendoor kijkt dan zat het café daar aan de Geversstraat”, zegt Dick. Met zijn rechterarm wijst hij de Deutzstraat in en mijn blik valt op het appartementencomplex met rode baksteen helemaal aan het eind. Nooit geweten dat daar ooit een café zat. Ik ontmoet jeugdvrienden Dick en Frank op een middag in de serre van café de Gouwe. Het is gezellig druk in het enige café dat Oegstgeest nog telt. De jeugdvrienden, inmiddels op middelbare leeftijd, willen graag vertellen over dat andere café waar ze de nodige uren doorbrachten. “Dus jij noemde het café Emmelot?”, Frank kijkt Dick vragend aan. “Ja dat vond ik een stuk beter klinken dan Centraal.” Café Centraal heette daarvoor Welgelegen en stond later dus ook wel bekend als Emmelot omdat de nieuwe eigenaar vanaf oktober 1959 zo heette.

Foto's afkomstig van archief Erfgoed Leiden

Ik ben vooral nieuwsgierig wat voor café het was en wat Frank en Dick er te zoeken hadden. We moeten daarvoor terug in de tijd; om precies te zijn naar halverwege de jaren zeventig als de mannen dan vijftien, zestien jaar oud zijn en op het Rijnlands Lyceum zitten. “We kamen bij elkaar om te biljarten. Het was een leuke hobby voor na school of tijdens een tussenuur. We spijbelden op een gegeven moment ook om maar te kunnen biljarten”, bekent Dick. “Voor ons lagen twee cafés strategisch voor de hand: de Gouwe en Centraal”, vult Frank aan. “Hier in de Gouwe speelden we de eerste tijd, tot scholieren er niet meer mochten komen: ze verteerden te weinig. Toen gingen we naar Centraal dat twee biljarttafels had en die ook nog eens beter waren dan in de Gouwe. Vooral de biljarttafel in het rechter deel was goed en we hoopten bij binnenkomst dat er geen oude mannetjes rondom die tafel stonden te biljarten.”

En hoe zag het café er van buiten en binnen uit? Dick: “Het was breed en diep met aan de voorkant een houten veranda waar in onze tijd nooit iemand zat. Als je binnenkwam dan liep je recht op de bar af en had je een linker- en rechterdeel waar tafels en stoelen stonden en in elk deel dus een biljarttafel. Buiten de oude mannetjes en de postbode, die er ook vaak zat, was het er niet erg druk.” Aan barman Bert hebben Dick en Frank geen fijne herinneringen. “Het was een grote kerel met rood haar en hij droeg altijd een donkere trui met een kraagje. Hij had het niet zo op ons scholieren, ook hij werd niet rijk van ons. We hadden maar twee gulden vijftig te besteden, één gulden ging op aan de biljarttafel en het overige geld was net genoeg voor een kop koffie. Jammer dat de biljarttafel er na een uur mee ophield.” 

In het weekend en als er doordeweeks meer tijd was togen de jongens naar café de Rode Leeuw (dat ook al niet meer bestaat). Dit café had maar liefst vier biljarttafels; één beneden en een heuse biljartzaal met drie tafels boven. Na hun middelbare schooltijd lieten de jongens café Centraal voor wat het was en zochten ze hun vertier steeds vaker in Leiden. Steevast stond er een café op de planning met een goede biljarttafel zoals in de Trechter, Plantage of de Pomerans. Dat café Centraal goede biljarttafels had blijkt ook wel als ik de geschiedenis van dit café in duik. Een biljartvereniging maakte een tijd gebruik van de biljartfaciliteiten en in 1954 werd er zelfs het persoonlijk kampioenschap tweede klasse van het District Leiden van de Nederlandse Biljartbond gehouden.

Halverwege de jaren negentig werd het café dichtgespijkerd en later gesloopt. Het café zelf is er dus allang niet meer, maar de herinneringen leven voort. Bij Dick en Frank dus en vast bij nog veel meer Oegstgeestenaren. Mocht je na het lezen nieuwsgierig zijn geworden naar café Centraal of alle andere cafés die Oegstgeest gekend heeft, dan is de Historische Kroegentocht van de Historische Vereniging Oegstgeest een aanrader. Voor meer informatie zie  https://historischeverenigingoegstgeest.nl bij producten/wandelroutes.
Biljarten kan trouwens nog steeds in Oegstgeest. In café de Gouwe bijvoorbeeld waar de biljarttafel een vast onderdeel van het interieur is en in clubverband kun je terecht bij biljartcentrum Oegstgeest. Bij Dick en Frank is de liefde voor biljarten nooit verdwenen. Al veertig jaar organiseren ze jaarlijks een onderlinge biljartwedstrijd.

Dit artikel is gepubliceerd in de Oegstgeester Courant (maart 2023).

Historische watertjes Haaswijk


 


 

 
 
 
 
Info
Instagram
LinkedIn