Haar vriendin en dispuutsgenoot Els Borst deed in 1998 de beroemde uitspraak ‘politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’. Ver daarvoor was Elida Wessel-Tuinstra al overtuigd van de nut en noodzaak van vrouwen in de politiek. Ze was de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor D66 bij de Provinciale Statenverkiezingen van 1970 en maakte in 1977 haar entree in de Tweede Kamer. Samen met nog 18 vrouwelijke Kamerleden ‘vertegenwoordigde’ zij het aandeel vrouwen tegenover 131 mannelijke Kamerleden. In een tijd dat er nog geen abortuswet was en het eerste emancipatiedebat nog gevoerd moest worden. Waar in het kabinet van Agt I slechts één vrouwelijke minister was (ook nog eens met de portefeuille Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk) en een handjevol vrouwelijke staatssecretarissen. Misschien om moedeloos van te worden maar niet voor Elida Wessel-Tuinstra. Er was inderdaad een hoop werk aan de winkel maar je moest ergens beginnen. En belangrijker nog, het werk van de voorgangers als Suze Groeneweg (eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid), Carry Pothuis-Smit (eerste vrouwelijke Eerste Kamerlid), Anna de Waal (eerste vrouwelijke staatssecretaris) en Marga Klompé (eerste vrouwelijke minister) en al die andere vrouwelijke politici, moest worden voortgezet.
Foto linksonder: Rob Croes, Nationaal Archief
Ik mag het verhaal van deze bijna vergeten politica optekenen. Joep Boerboom interviewde mij hierover en het heeft geresulteerd in een artikel dat een tipje van de sluier laat zien. Helaas is de één na laatste zin al niet meer actueel met de val van het kabinet. In november is de biografie nog niet klaar maar laten we er wel voor zorgen dat er eindelijk een keer evenwicht komt in de man-vrouw verhouding in de Tweede Kamer. Of die verwachting reëel is, betwijfel ik. De vraag of er straks nog genoeg vrouwen zijn die de politiek in willen, houdt me zeker de laatste week bezig. Valt er voor mijn dochters nog wel wat te kiezen als ze op een vrouw willen stemmen? Durven ze het zelf nog aan om de politieke arena te betreden? Ik hoop van wel. Laten we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er op 22 november en in de toekomst genoeg en divers te kiezen valt. Daar moeten we met z'n allen nog keihard aan werken en dat zijn we aan alle voorgang(st)ers verplicht. Met het schrijven van het levensverhaal van Elida Wessel-Tuinstra en haar ervaringen als feminist in de politiek, hoop ik daar een steentje aan bij te kunnen dragen.
Het artikel Carina Kralt-Bos schrijft de biografie van D66-politica Elida Wessel-Tuinstra, verscheen op Biografieportaal (15 juli 2023).