Het is donderdag ochtend als ik me naar Almondehoeve Lifestyle en Antiek begeef voor een afspraak met eigenaar Eric van der Reijden. Mijn eerste bezoek aan deze bijzondere antiekwinkel vond zo’n twee decennia geleden plaats, toen ik als kersverse Oegstgeestenaar mijn interieur wilde uitbreiden. Later volgden nog meer bezoeken. Jaren geleden verschenen de eerste advertenties over de opheffingsuitverkoop. Nog veel later berichten over de herontwikkeling van het gebied rond de Almondehoeve tot woonwijk.
De Almondehoeve, gelegen op de grens van Oegstgeest en Rijnsburg, is niet alleen een begrip in de regio, maar ook landelijk. De winkel telt meer dan 3000m² en heeft een ruime collectie van antieke meubelen afkomstig uit Spanje, China, India, Duitsland en Oostenrijk. Verder is er de werkplaats, links van de winkel, waar meubelen worden gerestaureerd. Vorig jaar werd het vijftig jarig bestaan van de zaak gevierd. Het begon eigenlijk veel eerder. ‘Al in de jaren vijftig gingen wij als gezin in de zomer naar Spanje. Dat was een hele onderneming. Maar liefst vier dagen deden we erover om bij de Costa Brava te komen’, vertelt Eric enthousiast. Van het woord massatoerisme heeft dan nog niemand gehoord. Het gezin van der Reijden struint rommelmarkten af.
Directe aanleiding om de antiekhandel in te gaan zijn niet de rommelmarkten, maar een bezoek aan een restaurant waar de vader van Eric enthousiast raakt over de wijnglazen die op tafel staan. De eigenaar verwijst hem naar een oude glasblazerij in een dorpje net buiten Barcelona. Daar bestelt hij duizend glazen, die enkele weken later in een grote regenton met houtwol arriveren. De glazen worden uitgestald op een paar planken in de garage van het woonhuis en vanaf dan start de verkoop. Een advertentie in het Leids Dagblad volgt om de nieuwe zaak, die dan nog Antiek zonder tierlantijnen heet, wereldkundig te maken. Een uitbreiding van het assortiment volgt vlak daarna als de kans zich voordoet om een oude zoldervoorraad op te kopen, waaronder karaffen uit 1870. De garage wordt al snel te klein en dus verhuist de collectie naar het pand erachter. Een paar jaar later haakt zoon Eric aan als hij zijn studie dierengeneeskunde vaarwel zegt en zijn hart volgt: het restaureren van meubelen. De naam is dan veranderd in Almondehoeve omdat antiekboerderij de lading niet dekte en er daar al zoveel van waren.
De antiekhandel floreert in de jaren tachtig en negentig. Handelaren kopen veel op en verkopen het met hoge snelheid door. Zowel jong als oud heeft interesse in antieke meubels en zo blijven vraag en aanbod in evenwicht. Dat merken ze bij de Almondehoeve ook. Elke zaterdag is het dringen geblazen op de parkeerplaats. Naast de hoeve wordt er een filiaal aan de Geversstraat geopend en ook in Hillegom en Noordwijk. Het koninklijk huis is zelfs, in de persoon van prinses Beatrix (toen Koningin), een periode vaste klant. Aan het begin van de nieuwe eeuw komt de klad in de internationale antiekhandel. De vraag stort in door veranderde smaak en de opkomst van woonketens zoals Ikea. Door de dalende vraag en het hoge aanbod blijven veel antiekwinkels met een overschot aan spullen zitten. Zo ook Almondehoeve Lifestyle en Antiek. ‘We hoopten op een tijdelijke dip maar de vraag naar antiek is laag gebleven. En toen kwam de corona pandemie daar nog eens overheen en werd het nog lastiger. Er is de laatste tijd wel sprake van een kleine opleving. Veel mensen gaan weer voor authentiek en keren de massaproductie de rug toe’, aldus Eric.
Deze positieve ontwikkeling heeft geen gevolgen voor het besluit dat de familie een paar jaar geleden heeft genomen om de zaak te sluiten. ‘Na een halve eeuw is het mooi geweest. De toekomst blijft wat betreft de antiekhandel ongewis en het wordt tijd voor een nieuwe fase.’ Met een paar bijzondere verhalen over deze bijzondere plek keer ik huiswaarts. De winkel blijft voorlopig nog open, dus kom gerust een keer langs als je op zoek bent naar iets authentieks. Er staat nog genoeg met hoge kortingen.
Dit artikel is gepubliceerd in de Oegstgeester Courant (februari 2024).